Kızından babaya 100. yıl hediyesi

Metin Toker’in Kızından Babasına 100. Yıl Hediyesi

Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün damadı olan gazeteci Metin Toker, ömrünün son döneminde bir kitap üzerinde çalışmaya başladı fakat maalesef 2002 yılında hayata gözlerini yumdu. Ancak, yarım kalan bu kitabı kızı Gülsün, babasının 100. doğum yılında tamamlayarak yayınladı.

Metin Toker’in Hayatı Anlatıldı

60 yıllık gazeteci Metin Toker’in eşi ve İnönü’nün kızı Özden Toker ile kızı Gülsün Toker Bilgehan, “Gazeteci Olan Adamın Hikayesi” adlı anı kitabını ve Atatürk’ün de ziyaret ettiği Pembe Köşk günlerini SÖZCÜ’ye anlattılar.

“En büyük arzum bu kitabı tamamlayıp yayınlamaktı, notlarını birleştirdim, annemle birlikte yayına hazırladık. Babamın bilmediğim birçok yönünü de keşfettim” diyen Gülsün Toker Bilgehan, kitapta babasının lise yılları, 10 Kasım 1938’de yaşananlar, eşi Özden İnönü’yü babasından isteme anısı, siyaset ve 12 Eylül darbesi günlerinin de yer aldığını belirtti. Metin Toker, Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapmış, senatör olarak parlamentoda görev almış ve Cumhuriyet, Zafer, Yeni İstanbul, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde çalışmıştı.

“Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları” adlı 10 ciltlik eseriyle Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan Gülsün Toker, babasının hastanede tamamlayamadan vefat ettiği kitabını tamamlayıp 308 sayfa olarak yayınladı ve kitapta yer alan anıları paylaştı.

İyi Aile Çocuğu ve Dayanıklılık

Gülsün Toker, babasının gazeteciliğe başlamak istediğinde gazete patronlarının, ‘Sen iyi bir aile çocuğusun, bu meslek sana göre değil’ diyerek iş vermediğini ancak babasının kararlılıkla 60 yıl boyunca bu mesleği sürdürdüğünü aktardı.

Özden Toker, İsmet İnönü’nin kendisini isteme anısını anlatırken, İnönü’nün gelininin dayanıklılığını sorguladığını ve bu konuda ilginç bir diyalog yaşandığını belirtti.

Aferin be Agop Hikayesi

Kitabın bir bölümünde Babıali’deki gazete ofislerinde yaşanan olaylar anlatılırken, dönemin meşhur simalarından Agop’un içki yasağını nasıl hafiflettiği komik bir örnekle anlatıldı.

Atatürk ve Öğretmenlik Mesleği

1930 yılında doğan Özden Toker, Metin Toker ile uzun yıllar evli kaldı ve Atatürk ile tanışma şerefine eriştiğini aktardı. Atatürk’ün öğretmenliği kutsal bir meslek olarak gördüğünü ve genç nesillerin aydınlanmasının bu meslek sayesinde gerçekleşeceğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir