Urla’da orman yangını sürüyor; “2 bine yakın 50 yıllık, 100 yıllık zeytin ağaçları yandı”

İzmir’in Urla ilçesinde bağlı Yağcılar Mahallesi’nde saat 16.30 sıralarında çıkan orman yangını devam ediyor. Yangına Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 10 uçak ve 12 helikopter ile havadan, 36 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 8 yer ekibiyle de karadan müdahale edildi. Havanın kararması ile 2 gece görüşü özelliği olan helikopter ile havadan müdahale devam etti. Söndürme çalışmaları sabah saatlerinde de sürüyor.

Yangında alevlerin tehdit ettiği bölgede bulunan 11 ev tedbir amaçlı boşaltılırken, Papaz Koyu’nda bulunan 7 karavan ise çekildi. Koyda çadır kuran vatandaşlar ise sahil güvenlik botları ile bölgeden uzaklaştırıldı.

“Ciğerlerimiz yanıyor”

Ekiplerin yangını kontrol alma çalışmaları devam ederken açıklamalarda bulunan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Yangın Yağcılar Köyü’nden Demircili Köyüne doğru yaklaştı, bir kısmı deniz de son buldu. Hâla Demircili Köyü’nün Sazlıkaynak dediğimiz üst kısımları yanıyor. Burada 2 bine yakın 50 yıllık, 100 yıllık zeytin ağaçları yandı. Yanan büyük bir kısım orman, makilik alan da yanıyor. Ciğerlerimiz yanıyor” ifadelerini kullandı.

Bir orman işçisi yaralandı, bir arazöz yandı

Yangının çıkışına ilişkin de açıklamalarda bulunan Balkan, “Yangının mangal kömürü üretim tesisinden çıktığı ifade ediliyor, iki kişi gözaltına alındı. Bir ihmal sonucu çıkan yangın denize kadar gitti. Neredeyse 15 kilometre alan yandı. Güvenlik amaçlı 10-15 ev tahliye edildi. Herhangi bir can kaybı yok ama bir orman işçisi yaralandı, bir arazöz yandı. Hâlâ söndürme çalışmaları devam ediyor, ulaşılamayan yerler var. 65-70 kilometre hızla rüzgâr esiyor, helikopterler uçamıyor. İnşallah kontrol altına alınacak” diye konuştu.

“Geleceğimizi karartmayın”

Vatandaşlara çağrıda da bulunan Balkan, “Özellikle mangal ve ateş konusunda uyarıyorum. Lütfen ormanda ateş yakmayın, mangal yakmayın, geleceğimizi karartmayın” dedi.

İzmir Valisi: İlde çıkan 5. Yangın, mangal kömürü üretim tesisinde başlayan yangında işletme sahibi gözaltına alındı

Bölgeye gelen İzmir Valisi Süleyman Elban, söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamada bulundu. Yangının, mangal kömürü üretim yerinde çıktığını ifade eden Elban, “Öncelikle hepimizde geçmiş olsun. Burada çıkan yangın, bugün ilimizde 5’inci yangın. Maalesef aynı anda birçok bölgede yangın çıkınca ekiplerimiz bölünmek durumunda kalıyor. Biri mangal kömürü üretim tesisinde başladı. Savcılık talimatı ile işletme sahibi gözaltına alındı, işlemleri devam ediyor. Tabii böyle bir durumda bizim için en önemli şey can güvenliği. Sahil bölgesinde, sahil güvenlik botlarıyla 15 vatandaşımız tahliye edildi. 29 karavan ve 7 evde de 135 vatandaşımızı hızlıca can güvenliği ve risk oluşmaması açısından tahliye ettik. Toplamda 84 araç, 2 toma 4 dozer, 50 arazöz, 29 su tankeri ve 434 personel ile devam ediyor. Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Ama şu an köyümüzü tehdit eden bir durum söz konusu değil. Yanan bölgede ormanlık alan olarak nitelendirebileceğimiz kısımlar da var ama çoğu makilik alan. Yanan bölgede yol ve yerleşim yeri olmadığı için 4 dozerimiz yolu açmaya çalışıyor. Çok şükür bir can kaybımız ve yaralımız yok” ifadelerini kullandı.


(DHA)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir