Uzmanlar Uyardı: Bitcoin Bu Kritik Gelişmeyle Düşebilir!

Bitcoin, 2023 yılı kapanışına giden son saatlerde 42.500 dolara düşerek düşüş eğilimiyle karşı karşıya kaldı. Yeni yıla da bu seviyelerde girdi. Şu anda, 42.688 dolar seviyelerinden el değiştiriyor. Yatırımcılar, önemli bir olay öncesinde boğalar arasında endişelerin artmasıyla ilgi çekici fiyat davranışlarını gözlemledi. Bu olay, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk spot fiyat borsa yatırım fonunun (ETF) potansiyel onayı oldu.

ETF sonrası Bitcoin için fiyat düşüş beklentisi

Bitcoin’in volatilitesi, Aralık ayı işlem aralığının dışına çıkmakta zorlanırken zayıf kaldı. Bir çıkış sağlanamaması, özellikle ETF onayının yaklaşmakta olan olasılığı nedeniyle yatırımcılar arasında endişelere yol açtı. Aralarında Crypto Chase ve WhalePanda’nın da bulunduğu önemli analistler, ETF onayıyla maksimum 46.000 dolara, reddedilmesi durumunda ise hızlı bir düşüşle 36.000 dolara doğru bir gerileme öngörerek zıt tahminlerde bulundu.

Spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) piyasaya sürülmesi, kripto para birimi topluluğu içinde farklı görüşlerin oluşmasına neden oldu. VanEck danışmanı Gabor Gurbacs, lansman sonrasında yaklaşık 100 milyon dolarlık net giriş tahmin ederek ilk etki hakkındaki şüphelerini dile getirdi. Bununla birlikte, uzun vadeli etkiler konusunda iyimser olmaya devam etti ve altın ETF’lerinin piyasaya sürülmesinin zaman içinde metalin fiyatını ve piyasa değerini önemli ölçüde artırdığı altın piyasasıyla paralellik kurdu.

Bitcoin’in fiyat yörüngesi

Gurbacs, ABD’de bir spot Bitcoin ETF’sinin onaylanmasının, altın piyasasına benzer şekilde Bitcoin’in fiyat gidişatını ilerletebileceğine inanıyor. Bitcoin’in piyasa değerini 2004’teki altınınkiyle karşılaştırdığında, Bitcoin’in sınırlı arzı ve halving gibi kıtlığı artıran olaylar nedeniyle daha hızlı bir değer kazanacağını öngörüyor. Ek olarak Gurbacs, ETF’nin kurumsal yatırımcılar ve ulus devletlerin gözünde Bitcoin’i meşrulaştırma ve damgalama potansiyelini vurguluyor.

Bloomberg ETF analistleri Eric Balchunas ve James Seyffart, Gurbacs’ın düşüncelerini yineleyerek spot Bitcoin ETF’nin uzun vadeli etkisini vurguladılar. Kısa vadeli veri noktalarına odaklanıldığını kabul ederken, ETF onayı sonrasında Bitcoin fiyatında önemli ve kalıcı bir artış potansiyelinin altını çizdiler. Bitcoin 42.525 dolar civarında gezinirken, kripto para topluluğu beklenen ETF onayının anlık etkisi konusunda bölünmüş durumda.

Şimdi neler olacak?

Gurbacs, 1 Ocak’ta X’e (eski adıyla Twitter) gönderdiği gönderide, Bitcoin ETF’nin “ilk etkisinin” büyük ölçüde abartıldığını savundu. Tahmine göre, lansman sırasında büyük kurumsal yatırımcılardan gelen “çoğunlukla geri dönüştürülmüş” paradan yalnızca yaklaşık 100 milyon dolarlık net giriş görülebilir. Bitcoin ETF onayı ile bazıları önemli ve kalıcı bir fiyat artışı beklerken, diğerleri bunu “haberi satma” olayı olarak görüyor. Yatırımcıların önümüzdeki aylarda Bitcoin’in gidişatını şekillendirebilecek bu önemli yasama olayının sonucunu beklemesi nedeniyle önümüzdeki birkaç hafta çok önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir