YPG, DAEŞ kartını oynuyor

ASENA YATAĞAN / Ankara – Milliyet, terör örgütünün amacını ORSAM Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan ve ÜMRAN Araştırma Direktörü Ömer Özkızılcık’a sordu.

Çekilmeye önlem

Oytun Orhan, DAEŞ mensuplarının serbest bırakılmasının iki nedeni olabileceğini belirtti. YPG’nin artık DAEŞ’lilerin ve ailelerin tutulduğu kampları ve hapishaneleri kontrolde zorlandığı kaydeden Orhan, ikinci nedenin ise ABD’nin çekilmesine ilişkin kaygı olabileceğini söyledi. Orhan, “YPG’nin Amerika’nın çekilmesini önlemek açısından da DAEŞ tehdidini canlı tutması gerekiyor. Yani Suriye’de Irak’ta, DAEŞ ne kadar eylem kapasitesini koruyabilirse, Amerikan güvenlik bürokrasisinde Suriye’den, Irak’tan çekilmeye karşı o kadar bir duruş ortaya çıkaracaktır” dedi.

Meşruiyet aracı

Ömer Özkızılcı da “YPG Arap aşiretlerinden işbirlikçilerini kaybediyor. Örgüt Arap aşiretlerinin bazı taleplerini yerine getirip sosyolojik anlamda konumunu düzenlemek istiyor. YPG, Arap aşiretleriyle yapmış olduğu görüşmeler doğrultusunda kampta bulunan bazı DAEŞ’lilerin serbest bırakılması üzerine karar aldı” dedi. Özkızılcık, “Eğer DAEŞ’in varlığı tamamen ortadan kalkarsa o zaman örgütün (YPG) ABD’nin kurmuş olduğu angajman ve bu angajman üzerinden elde etmeye çalıştığı meşruiyet tehlikeye girecektir” ifadelerini kullandı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir